Leggyakoribb mentális hibák, amiket a sportolók verseny előtt elkövetnek 2.

A legtöbb sportoló átéli azt az élményt, amit játék előtti drukknak hívhatunk – ez egy pozitív előjelű izgatottság-érzés a verseny előtt. Ugyanakkor sokan közülük a puszta izgatottságnál többet éreznek: teljesítményszorongástól szenvednek. Ez röviden és hétköznapi nyelven megfogalmazva egyfajta süllyedő érzést jelent a gyomorszáj környékén (természetesen nem mindenki pontosan így éli meg).

A játék előtti izgatottság a sport természetes része, de a verseny/meccs előtti szorongástól a legtöbb sportoló befeszül és nem teljesít a képességeinek megfelelően. A játék előtti drukk okozza azt a jelenséget, hogy előző este alvás helyett aggodalmaskodunk, és az is megeshet, hogy a verseny/meccs napján a szokásos reggelinket sem tudjuk megenni. Sőt, ez a verseny előtti intenzív izgalom hányingerhez hasonló érzésekhez is vezethet. Mégis, a sportolók többsége számára a játék előtti izgalom inkább egyfajta pozitív versenyre hangolódást idéz elő.

Valójában a pozitív versenydrukk kívánatos, hiszen elősegíti a mentális aktiváció optimális szintjét, ami javítja az összpontosítást. Ami lényeges, hogy sem a túl alacsony, sem a túl magas szintű fizikai aktiváció (vagyis szorongás) nem ideális a flow megtalálásához, illetve a maximális teljesítmény eléréséhez.

A játékot megelőző szorongással való megküzdés képessége alapvető fontosságú a következetes teljesítményhez. A versenyek előtti mentális felkészülés a legmegfelelőbb a közelgő megmérettetéssel kapcsolatos érzelmek és gondolatok kezelésére!


Lássuk, hogy mik azok, amik sokszor "rosszul" dőlnek el a sportolók fejében! Folytatás.


Játék előtti hiba #6: Túlzottan sokat aggódsz az eredmények vagy a következmények miatt

A verseny vagy meccs előtt érzett aggodalmad, szorongásod, feszültséged számos forrásból eredhet, a személyiségedtől függően. Az, hogy te mitől vagy ideges vagy stresszes különbözik attól, amit más sportolók tapasztalnak. Feltehetően azonban a legtöbb aggodalom az eredményekre, pontosabban az eredmények következményeire való túlzott összpontosításból fakad.

Például, egy golfozó talán amiatt aggódik, hogy magas pontszámot érő ütést hajtson végre, azonban a valódi szorongást a megszégyenülés miatti félelme okozza, vagy az, hogy nehogy csalódást okozzon a szüleinek. A kevés pontot érő ütés következményei miatt érzett aggodalmad okozza a legnagyobb stresszt. Ugyanakkor a leginkább talán attól szorongsz, hogy mások mit mondanak vagy gondolnak rólad, ha nem játszol jól.

 
Játék előtti hiba #7: Szegényes a taktikai tervezés vagy nincs játékterved

Sohasem szabad elkezdened a versenyt játékterv vagy versenystratégia nélkül. Csapatsportok esetén az edzők legtöbbször elmondják a játéktervet. Az egyéni sportolóknak ezzel szemben maguknak kell kidolgozniuk a saját játékterveiket és stratégiáikat. Olyan játéktervre van szükséged, ami segít abban, hogy megjátszhasd az erősségeidet és kihasználhasd az ellenfeled gyengeségeit.

 
Játék előtti hiba #8: Őrületbe kergeted magad még a verseny előtt

Folyton összehasonlítod magad az ellenfeleiddel a verseny előtt? Vannak sportolók, akik túl nagy hangsúlyt helyeznek az ellenfeleik bátorságára, és arra a következtetésre jutnak, hogy ők nem "érnek fel" hozzájuk vagy nem érdemlik meg a győzelmet. Az önbizalmad gyorsan alászállhat, ha olyan atlétákkal hasonlítod össze magadat, akikről úgy gondolod, hogy jobbak nálad. Továbbá, nem tudsz arra koncentrálni, hogy kihozd magadból a legjobbat, ha elvonja a figyelmedet az ellenfeleid stírölése.    

 
Játék előtti hiba #9: Túl sokat aggódsz amiatt, hogy mások mit gondolnak

Sok sportoló számára a verseny előtti aggodalom egy jelentős része abból az igényből fakad, hogy mások elismerjék a játékukat. Ha ez igaz rád, akkor valószínűleg neked szükséged van arra, hogy a többi ember csodáljon, elfogadjon, tiszteljen vagy szeressen. Azért aggódsz a gyenge játék miatt, mert azt gondolod, hogy ez befolyásolja azt, ahogyan mások vélekednek rólad.

Vagyis, ha mások elismerését szomjazod, akkor sokkal valószínűbben szorongsz vagy félsz amiatt, hogy veszítesz. A társas elfogadás iránti igényed megalapozza és táplálja a kudarctól való félelmedet.

Mit eredményez az, ha szeretnéd mások elismerését, de nem kaphatod meg? Stresszt! Sok sportoló, akiknek fontos mások elismerése ahhoz, hogy elégedettek legyenek önmagukkal hajlamosak szorongani a verseny előtt. 


Játék előtti hiba #10: Hagyod, hogy a kudarctól való félelem motiváljon

A kudarctól való félelem akkor jelentkezik, amikor a sportolót az motiválja, hogy ne veszítsen vagy ne hibázzon. Ennek gyökerei összetettek, de a kudarctól való félelem gyakran úgy kezdődik, hogy az atléták tartani kezdenek a vereség potenciális következményeitől. Számos másodlagos probléma is társul ehhez a félelemhez, többek között szorongás, feszültség, verseny előtti szorongás, az, hogy túl keményen próbálkozol és a bizalom hiánya - csak hogy néhányat említsünk.   

 

Az két részes sorozat első részét az alábbi linken találod:

http://sportpsziche.hu/irasim/leggyakoribb-mentalis-hibak-amiket-a-sportolok-verseny-elott-elkovetnek-1Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom