Hogyan ne edd túl magad ünnepekkor

Dr. Dorie McCubbrey az evési viselkedés zavaraira specializálódott szakember összeállított egy listát arról, hogy mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik hajlamosak többet enni annál, mint amennyire fizikailag szükségük van, és akik számára éppen ezért az ünnepi időszak különösen nagy kihívást jelenthet. 

Ő a következőket ajánlja:

1. Ellenőrizd, hogy mennyire vagy éhes.

Az éhség egyedi jelzései közvetlen információt nyújtanak a test aktuális fizikai állapotáról. Ha megállsz és megpróbálsz kapcsolatba lépni az éhségérzeteddel, akkor képes leszel együttműködni a testeddel, és ezzel megakadályozni mind a túlságosan kevés tápanyag bevitelét, mind pedig a túlzott evést.

Tedd fel magadnak a kérdést: Mennyire vagyok éhes? Milyen egyértelmű jelek mutatják számomra azt, hogy éhes vagyok? Mely konkrét étel csillapítaná leginkább most az éhségemet? Ez az étel megtalálható jelenleg a büféasztalon vagy a buliban, ahol vagyok? Ha nem, akkor mivel helyettesíthetném megfelelően a kívánt ételt, hogy kielégíthessem a szervezetem igényét bizonyos specifikus tápanyagokra? Van nálam esetleg valamilyen rágcsálnivaló, amivel megoldhatom az evést a kínált ennivalók helyett?

2. Vizsgáld meg, hogy mi az, amire igazán vágysz.

Az ételek látványa és illata vágyat ébreszthet bennünk az evésre. Ez a vágyakozás összezavarhat bennünket, ráadásul van, hogy megsemmisítő erejűnek érezzük. Ha ilyenkor tartasz egy kis szünetet hogy megfigyelhesd az ételek iránt érzett különféle vágyaidat, akkor tisztázhatod, hogy valójában mit szeretnél, és így a valódi érzéseid alapján dönthetsz ahelyett, hogy impulzívan választanál. 

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Mi az a speciális étel, amelyet kívánok? Vannak olyan ételek, amelyek sokkal vonzóbbak számomra jelen pillanatban a többinél? Ha csak egyetlen ételt választhatnék, mi lenne az? Az adott ételből mennyire van szükségem ahhoz, hogy kielégítse a vágyamat? Vagy inkább ennék pár falatot több különböző ennivalóból?

3. Ismerd meg közelebbről az érzéseidet.

A problémás evési viselkedés egy mód lehet arra, hogy elkerüljük az intenzív érzések átélését, vagyis tulajdonképpen nem arról szól, hogy mit eszünk meg, hanem arról, hogy mi esz meg minket. Ha megállsz és megpróbálsz rájönni, hogy mit érzel és hogy miért érzel így, akkor elkezdődhet a folyamat, mely során eljuthatsz a valódi vágyaidhoz (amely lehet az evés/valamely étel, de lehet valami teljesen más is).

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Mit érzek most? Tudok azonosítani egy elsődleges érzelmet - például szomorúságot vagy dühöt? Le tudom írni részletesen, hogy mit érzek, beleértve az intenzitását és azt is, hogy hol érzem a testemben? Milyen üzenete van ennek az érzésnek számomra - és mi az, amire igazán szükségem van (a túlzott evés helyett)?Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom