Hogyan gyakorold az együttérzést önmagaddal szemben

Weiser Cornell azt állítja, nincs szükség rá, hogy háborúban álljunk önmagunkkal. Emellett azt is hozzáteszi, hogy nincs olyan bennünk, ami "javításra" szorulna. 

Weiser Cornell szerint ez az a két igazság, amelynek elfogadása a többség számára nehézséget jelent. Pedig, mint mondja, ez lehet a kezdő lépés ahhoz, hogy képesek változásokat elérni az életünkben, amelyre sokkal nagyobb az esély, ha nem kritizáljuk magunkat és nem ítélkezünk magunk fölött állandóan, hanem teret kínálunk mindannak, ami bennünk él, hogy megismerhessük.

A kulcs az, hogy önmagunk együttérző hallgatóságává váljunk. Képzeljük el, hogy találkozunk egy közeli barátunkkal, aki elmondja nekünk, hogy megviseli a stressz, szorong, vagy hogy úgy érzi, megbántották. Szinte biztosra vehetjük, hogy együttérzőnek mutatkozunk mind abban, ahogy hallgatjuk őt, mind abban, ahogy reagálunk az általa elmondottakra. Nos, mi lenne, ha megpróbálnánk ugyanezt a hozzáállást tanúsítani önmagunkkal szemben is? Hogy miként tehetjük ezt meg? Például úgy, hogy bármit is gondolunk vagy érzünk álljunk meg egy pillanatra és figyeljük meg.

"Feltűnt, hogy valami bennem szorong."

"Érzékelem, hogy valami bennem azt mondja, hogy nincs elég időm."

"Tudatában vagyok annak, hogy valami bennem nagyon fáradt."

És most magadban köszönj egy kedves sziával annak, amit érzékelsz önmagadban, bármi is legyen az. 

"Köszönök neki - majd érzékelem, ahogyan a testem reagál erre." 

Észlelsz némi változást abban, ahogyan érzed magad? Esetleg a vállaid lejjebb ereszkedtek vagy ellazult az állkapcsod? Talán úgy érzed, mintha valamilyen tehertől szabadultál volna meg?

Ez ennyire egyszerű is lehet!

Amikor némi figyelmet szentelünk az érzéseinknek, elmozdulás történhet abban, ahogyan önmagunkkal vagyunk. Figyelemreméltó, hogy mekkora különbséget tud eredményezni egyszerűen az, ha képesek vagyunk kimondani: "Igen, valami van ott." "Igen, valami bennem szorong." "Igen, itt fájdalom van." Ezáltal sokkal együttérzőbbé és kíváncsibbá kezdünk válni, az együttérzés és a kíváncsiság pedig eddig ismeretlen lehetőségek felé nyit ajtót. Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom