Hét lépés, ami segíthet, ha megrekedtél

Akár a szívednek kedves elfoglaltságokban nem tudsz haladni, akár olyan helyzetekben nem tudsz előrelépni, amikben pedig muszáj lenne, mindenképp nehéz, ha úgy érzed, megrekedtél. Szeretnél változtatni, moccanni, a végére érni a feladatoknak... de mégsem megy. Készítesz egy tervet: most végre sikerül fog. Belefáradtál a kifogásokba, abba, hogy milyen lehangoló, amikor megint nem sikerül.

Létezik pár lépés, amit ha megteszel, akkor segíthet elmozdulni a holtpontról.

1. Ismerd fel, hogy kizárólag gondolkodással nem tudsz átlendülni az akadályon. 

Ha a problémán rágódás lett volna a megoldás kulcsa, már régen túllennél rajta. Biztos vagyok benne, hogy rengeteget gondolkoztál már azon, hogy mit kellene csinálni, eredménytelenül. Ideje kipróbálni valami mást.

2. Tedd félre az eddigi elképzeléseidet, és kezdj hozzá tiszta lappal a megoldás keresésének.

Úgy véled, tudod mi a gond? Sokszor hisszük, hogy tudjuk mi akadályoz bennünket, holott valami teljesen másról van szó, mint amit mi feltételezünk.

3. Figyelj a testedre is.

Sokunk nem aknázza ki a benne rejlő potenciált, mivel kizárólag a fejünkben élve, a testünktől elvágva élünk a világban. Szánj időt arra, hogy érezd a lábaidat, az ülés felületét, a lélegzetedet. 

4. "Valami benned" nem akarja megtenni.

Amikor nem teszel meg valamit, amihez egyébként minden lehetőség adott, és amihez a képességeid is megfelelőek, akkor kell lennie benned valaminek, ami mégsem szeretné ezt a dolgot. Tegyük fel, hogy ez a helyzet. Teljességgel képes lennél rá és a lehetőség is adott hozzá, hogy leülj és elrendezd az irataidat, mégsem teszed meg, vagyis benned valami mégsem akarja. 

5. Ne ítélkezz, inkább légy kíváncsi.

Elsőre sokszor könnyen engedünk a kísértésnek, hogy ítélkezzünk: "Biztos csak lusta vagyok, ezért nem bírok megmozdulni." De várj - ne ítélkezz! Az ítélkezés elzárja azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeket pedig fontos lenne nyitva tartanunk. Ítélkezés helyett inkább legyél kíváncsi. Az igazság az, hogy valójában nem tudod, hogy ez a részed mit vagy miért nem szeretne megtenni. Engedd meg, hogy az eredendő kíváncsiságod felébredjen.

6. Figyelj.

Figyelj arra a részedre, amelyik nem akar cselekedni. Hogyan? Úgy, hogy teret engedsz neki, és hagyod, hogy testi érzetként jelenjen meg. Engedd el magad, próbálj kicsit a testedben lenni, és hagyd, hogy ez a rész megmutassa magát. Lehet, hogy úgy fogod érezni, mintha összeszűkülne a mellkasod vagy összeszorulna a torkod. Ne kapkodj, legyél türelmes. Amint felbukkan ez az érzés, felteheted neki a kérdést: Mi miatt aggódsz? Miben próbálsz nekem segíteni?

7. Légy nyitott a változásra.

Tedd félre a feltevéseidet egy kis időre, és közelíts kíváncsisággal a helyzethez. Érzékeld, ahogy a tested változik és az élményeid átformálódnak annak hatására, hogy sokkal nyitottabban fordulsz feléjük. Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom