Hálanapló: a pozitív pszichológia ihlette technikák anyja

A hála különbözik attól, amikor azt érezzük, hogy viszonoznunk kell a kapott szívességet, mivel nem rója ránk a kölcsönösség kötelezettségét, ahogy nem tartozik bele azt sem, hogy lépéseket tegyünk a számunkra kedvező helyzet kieszközlésére, vagy hogy többet kapjunk valamiből. A hála egyszerűen annak felismerésére adott színtisztán érzelmi reakció, miszerint valami jó történik vagy történt. Ez a hozzáállás segít, hogy a bőség és ne a hiány felé fordítsuk figyelmünket.

Hogy ezt hányszor és milyen mértékben éljük át életünk során, annak nagyon kevés köze van életünk objektív tényeihez, sokkal inkább attól függ, hogy miként állunk hozzá a velünk történtekhez.

Mivel a hála gyakori megélése a kutatások szerint nagymértékben hozzájárul jóllétünkhöz, a tudósok, szakemberek tanulmányozták, hogy milyen gyakorlatokkal lehetne előhívni ezt az érzést anélkül, hogy az embereknek feltétlenül egy krízishelyzettel kelljen szembetalálniuk magukat.

A hálanapló írása azért is örvendhet ekkora népszerűségnek, mert nagyon egyszerű szabályai vannak és könnyű megvalósítani is, hiszen a lényege csupán ennyi: végy egy jegyzetfüzetet, egy papírlapot vagy nyiss meg egy számítógépes fájlt, és rendszeresen jegyezz fel olyan dolgokat, amikért hálásnak érzed magad.

Hogy pontosan hogyan csináld, azt Hein Zegers holland pszichológus, a pozitív pszichológia kutatója a következőképpen magyarázza el:

Egy hálanapló az mindenekelőtt egy napló. Ez lehet egy szokásos napló, vagy csupán egy darab papír, amire leírhatsz dolgokat. De az is lehet, hogy a számítógépeden van egy külön fájl, amit naplóként használsz. Teljesen mindegy, hogy milyen formában létezik ez a napló. Ami igazán fontos az az, hogy a naplóírás egy olyan tevékenység legyen, amit rendszeresen csinálsz, akár naponta, akár hetente.

Vegyünk például egy napi szinten vezetett hálanaplót. Mit írsz abba a naplóba? Nos, olyan dolgokat, amikért hálás vagy. Minimum három dolgot. Többet is lehet, de legalább három olyan dolgot sorolj fel, amiért hálás vagy. Ezek lehetnek nagyon nagy dolgok, például: hálás vagyok azért, mert egy figyelmes partnerem van. Vagy: hálás vagyok, amiért életben vagyok és nem a föld alatt eltemetve. Ezek igazán nagy dolgok, amelyeket megörökíthetsz a hálanaplódban.

Ugyanakkor a hálanaplóba egészen kicsi dolgokat is feljegyezhetsz. Kis dolgokat, mint: hálás vagyok, mert ma érezhettem a napfényt az arcomon. Vagy: hálás vagyok, mert ma magamba szívhattam egy virág illatát, vagy megdicsérhettem egy barátomat.

Vagyis nem számít, hogy kicsi vagy nagy dolgokról van szó. Ami fontos az az, hogy rendszeresen írj a naplóba, akár napi, akár heti szinten, valamint hogy minden alkalommal legalább három történést gyűjts össze, ami a hálanaplódba kerül.Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom