Fiatalkori lemorzsolódás a sportban. Cikkajánló.

Miért hagyják abba sokan gyermek- vagy kamaszkorban a rendszeres sportolást?

"10-13 éves kortól kezdődően minden évben a gyerekek 35 százaléka kirostálódik a szervezett sportból, elsősorban a sikertelenség érzete miatt. A másik jelentős választóvonal az érettségi időszaka, ugyanis az iskolai elvárásokat egyre nehezebb összeegyeztetni a sportolással. Ezenfelül a stressz, a túlzott szülői nyomás és az anyagi helyzet is azon okok közé tartozik, ami miatt nem folytatják a sportolást a fiatalok."

 
Mit tehetnek a szülők ennek megakadályozására?

"Támogató hozzáállás: Fontos, hogy a gyermeknek döntési autonómiát biztosítsunk, azaz a szülő inkább támogató és ne kontrolláló legyen, valamint hagyja meg gyermekének a független választás jogát abban, hogy versenyszerűen, vagy csak kedvtelésből szeretne sportolni."

 
És mire érdemes odafigyelniük a sportszervezeteknek?

 "Itthon talán még kevésbé jellemző, hogy egy jellemzően valamely sportág versenyrendszerében részt vevő sportegyesület rekreációs szakosztályt vagy programokat működtetne, de akár a családok megszólítása, akár a versenysportból lemorzsolódó gyermekek megszólítása szempontjából lényeges, hogy minél több sportszervezet vállalja fel hazánkban is ezt a filozófiát."

 

A fenti kérdésekkel kapcsolatban további részleteket olvashatunk az MDSZ honlapján található írásban:

 

http://www.mdsz.hu/kategoria-nelkul/2017/11/13/valaszuton-minden-harmadik-tizeneves-abbahagyja-a-rendszeres-sportolast/Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom