Az evés érzelmi háttere a metaforák nyelvén érthető meg 2.

Dr. Johnston arra biztat bennünket, hogy amennyiben észrevesszük, hogy viselkedési repertoárunk részévé vált bizonyos ételek elfogyasztása egy olyan, intenzíven megélt vágyódás kielégítésének folyományaként, amely független a fizikai éhségtől, akkor érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy megvizsgáljuk a kívánt ennivaló jellemzőit. Hogy miért? Azért, mert az étel, amely után sóvárognak, megmutathatja, hogy milyen minőségű élmények feldolgozása jelent számunkra problémát, vagy éppen milyen jellegű megéléseket hiányolunk az életükből.

A cikksorozat első részében szó volt arról, hogy mire következtethetünk abból, ha krémes, édes vagy éppen sós ételeket kívánunk. Ebben a részben pedig jöjjenek a meleg hatású és a fűszeres ételek, valamint a csokoládé!

Ha forró, meleg, vagy meleg ízhatású ételek azok, amelyek felé az általunk érzett sóvárgás terel bennünket, akkor kezdjük el magunkban keresni a válaszokat arra a kérdésre, miszerint az életünkben hol, mely területen vágyunk több érzelmi melegségre.

Amennyiben intenzív fűszerezettségű harapnivaló áll ilyenkor a figyelnünk középpontjában, az felvetheti azt a kérdést, hogy vannak-e izgalmas élményeink, ér-e bennünket elég érdekes inger az életünkben. Ha nem, akkor kérdés, hogy hiányoljuk-e ezeket. Vajon érdemes lenne változtatásokat eszközölnünk a mindennapjaink menetében?

Mi a helyzet a csokoládéval? Dr. Johnston elmélete szerint abban az esetben, ha a csoki a sóvárgásunk tárgya az asztalnál, az az ágybéli vágyainkra irányíthatja a reflektorfényt. Mire éhezünk szexuálisan? Netán romantikus élményekre vágyunk? Az érzékiség megtapasztalása milyen módon hiányzik az életünkből?

Az előző és a jelenlegi cikkben bemutatott összefüggések csupán egy általános térképet vázolnak fel az evés és az ételek útvesztőjének megfejtéséhez, ami ugyanakkor nem minden esetben vezet el az egyedi metaforák jelentéséhez. Az ételek iránti specifikus vágyódásban, az egyéni ételválasztásban gyakran az adott egyén személyes múltbeli élményei felidézésének igénye mutatkozik meg.
Az úgynevezett tiltott ételek csoportjában, melyet az emberek saját maguk szubjektíven alkotnak meg, sokszor olyan érzések, tapasztalatok metaforáiként értelmezhető étkek szerepelnek, melyek átélését önmaguk számára megengedhetetlennek éreznek.
Mindezek mellett az ételek neve is hordozhat egyedi jelentést, ahogy az elfogyasztásuk módja vagy megszokott helye, ideje és körülményei is szimbolikussá válhatnak.Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom