Az evés érzelmi háttere a metaforák nyelvén érthető meg

Anita Johnston klinikai pszichológus, evészavar szakértő, aki több mint 30 éve dolgozik terapeutaként, a metaforákon és a történetmesélésen keresztül segít rávilágítani a hozzá fordulók problémás evési szokásai mögött meghúzódó okokra. Dr. Johnston abban hisz, hogy az éhségünk mögött meghúzódó mélyebb jelentéshez el kell sajátítanunk a metaforák nyelvét, ugyanis ezeken keresztül érthetővé válik, miként beszélnek hozzánk az általunk leginkább rettegett ételek, és miért szólít meg bennünket az a kedvencünk, amiből a leginkább hajlamosak vagyunk túl sokat enni. Ha éhesek vagyunk és enni kívánunk, az egy egyértelmű helyzet. A metaforák és szimbólumok azokban a helyzetekben lépnek színre, amikor fizikai éhséget érzünk, de megtagadjuk magunktól az evést, illetve amikor fizikailag nem vagyunk éhesek, mégis sóvárgunk egy bizonyos étel után. 

Dr. Johnston szerint azoknál az embereknél, akiknek nehézséget jelent harmonikus viszonyt kialakítani az evéssel gyakori, hogy az étel, amely után időről időre sóvárognak, megmutatja, hogy milyen minőségű élmények feldolgozása jelent számukra problémát, vagy éppen milyen jellegű megéléseket hiányolnak az életükből. Ezért összegyűjtötte, hogy mely típusú étel esetében milyen kérdéseket érdemes feltenni magunknak ilyen esetekben. 

Ha a sóvárgott étel édesség, akkor megkérdezhetjük magunktól, hogy milyen szempontból nem érezzük kellően édesnek az életünknek. Milyen szituációkban, körülmények között érezzük azt, hogy mi magunk nem vagyok elég "édesek"?

Ha valamilyen lágy textúrájú, krémes ennivalóra vágyunk, nézzünk szembe önmagunkkal, és őszintén válaszoljunk arra a kérdésre, hogy életünk mely területén szeretnénk, ha a dolgok gördülékenyebben, egyszerűbben mennének. Bizonyos dolgok talán túl nehéznek vagy durvának tűnnek számunkra? 

Sós ropogtatnivaló kívánunk? Kire vagy mire haragszunk? Miért vagyunk frusztrálakt? 

 

A sorozat következő részében többek között szó lesz arról, hogy milyen irányban kutakodjunk, ha a csokit kívánjuk, továbbá kiderül, miként lehetnek a különféle ételek egy teljesen egyedi, csak ránk jellemző jelzőrendszer részei.Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom