A tudatos evés alapszabályai

Lynn Rossy klinikai pszichológus, a The Mindfulness-Based Eating Solution című könyv szerzője − mely mű nem mellesleg 2016-ban felkerült a legjobb mindfulness témájú könyvek listájára, melyet a Mindful.org állított össze − évtizedek óta elkötelezett híve és alkalmazója a mindfulness alapú intervencióknak. A mindful eating − a tudatos jelenlét evésben történő alkalmazása − alapjait hat pontban foglalta össze, melyeket a BASICS mozaikszó rejt. Megfogalmazása szerint ezek nem kötelezően betartandó szabályok, hanem irányelvek, melyek könnyebbé tehetik számunkra hogy tudatosabban döntsünk arról, hogy mit, mikor, hogyan és miért eszünk. Fontos ugyanakkor tisztában lennünk azzal, hogy lesznek olyan időszakok, amikor majdnem lehetetlen lesz ezen elvek mentén enni. Kövessük őket amennyire csak tudjuk, amikor csak lehetséges - tanácsolja Rossy.

A BASICS mozaikszó az alábbi lépéseket takarja:

B (Breathe&Belly check) - Az éhség és a telítettség érzeteinek ellenőrzése evés előtt

Mielőtt enni kezdenél vegyél néhány mély lélegzetet, és figyeld meg, hogy mit érzel a gyomrodban, a hasadban. Érzel fizikai éhséget? Mennyire vagy éhes? Mit ennél? Van olyan konkrét étel, amit szívesen ennél? Talán ennél valamit. Talán szomjas vagy. De az is lehet, hogy nem ennivalóra, hanem valami teljesen másra vagy éhes. Figyeld meg, mit mond a tested.

A (Assess) - Vedd egy kicsit közelebbről is szemügyre az előtted lévő ételt

Hogy néz ki? Étvágygerjesztő? Honnan származik? Olyan ennivaló, amit te egyértelműen ételként azonosítasz, vagy inkább csak valamiféle étel-szerű dolog (pl.: magasan feldolgozott élelmiszer)? Pár pillanatra idézd fel a napot, az esőt és minden más olyan folyamatot, melyek révén ez az étek ma ide került eléd. Kérdezd meg magadtól, hogy valóban ez-e az, amit igazán kívánsz. Már egy rövidke szünet is, mely során alaposabban megvizsgálod az ételt, rengeteg információval szolgálhat róla.

S (Slow down) - Lassulj le

Ha evés közben lelassulsz, az segíthet abban, hogy teljes egészében kiélvezd az ennivalót. A lassabb tempójú evés révén azt is könnyebben észreveheted, ha kezdesz jóllakni. Léteznek egyszerű módszerek a lelassulás elősegítésére. Ilyen például az, ha a falatok között leteszed az evőeszközt, vagy ha szünetet tartasz és veszel egy mély lélegzetet két falat között, de hasznodra válhat az is, ha igyekszel teljesen megrágni az ételt.

I (Investigate) - Evés közben is ellenőrizd, hogy éhes vagy-e még

Légy tisztában a zavaró tényezőkkel, és mindig irányítsd vissza a figyelmedet az evésre, az ízlelésre, és ne felejtsd el evés közben időről időre ellenőrizni, hogy éhes vagy-e még vagy kezdesz telítődni. Ha megetted az ennivaló felét, tarts szünetet, és figyelj kicsit arra, hogy mit érzel a gyomrodban. Kiderülhet, hogy már nem is vagy éhes annak ellenére, hogy még van étel a tányérodon, de előfordulhat az is, hogy rájössz, valójában nem is ízlik neked az, amit eszel. Adj engedélyt magadnak arra, hogy abbahagyd vagy folytasd, attól függően, hogy mit találsz.

C (Chew) - Jól rágd meg az ételt

Az ennivaló kellő megrágása egyrészt lassítja az evés folyamatát, másrészt ezáltal a szervezeted jóval hatékonyabban képes megemészteni az ételben lévő tápanyagokat. Ennek eredményeként lesz időd arra, hogy ténylegesen megízleld az ételt és rá tudj hangolódni az éhség mérséklődését jelző ingerekre. Minél hamarabb tudatosodik benned hogy jóllaktál, annál kevésbé valószínű, hogy túleszed magadat.

S (Savor) - Ízleld meg, élvezd ki, raktározd el

Mindez azt jelenti, hogy időt szánsz arra, hogy olyan ételt válassz, amit valóban szeretsz, és ami éppen most képes kielégíteni az éhségedet. Olyan ennivalót válassz, amelyet mind az ízlelőbimbóid, mind a tested kedvezően fogad. Légy teljesen jelen az evés élményében és az élvezetben, melyet nyújtani képes. Minden figyelmed irányuljon az érzetek széles skálájára, melyet minden egyes falat külön is nyújtani képes, és érezd az örömöt. Ha nem tudod kiélvezni, minek megenni?Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom