A tudatos evés 5 S modellje

Ülj le, amikor eszel (Sit down): Foglalj helyet! Az evés ne a hűtőből majszolgatást, vagy az autóban nassolást jelentse. Szedd ki az ételt tányérra. Sokkal jobban élvezzük az evést és kevesebbet is eszünk, ha teljes figyelmünket az evésnek szenteljük.

Rágj lassan (slowly chew): Egyél a nem domináns kezeddel, vagyis amennyiben jobbkezes vagy, egyél a bal kezeddel. A kutatási eredmények szerint, ha a nem domináns kezünkkel eszünk, azzal harminc százalékkal csökkenthető az elfogyasztott étel mennyisége. Szándékosan törekedj rá, hogy lassabban rágj, mint az asztaltársa(i)d.

Raktározd el az élményt (Savor): Figyeld meg a falatot, amit éppen a szádhoz emelsz. Érezd az illatát, az ízét. Minden egyes falatra külön figyelj oda. Kapcsold ki a TV-t, és minden mást is kapcsolj le vagy távolíts el a közeledből, ami elvonhatja a figyelmedet. Amikor eszel, csak egyél.

Egyszerűsíts (Simplify): Egészséges ennivalókat pakolj ki a szem előtt lévő helyekre, mint amilyen a konyhapult is. Az édességeket, rágcsálnivalókat távolítsd el a látóteredből. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy az emberek hajlamosak az tenni, amiért csak ki kell nyújtaniuk a kezüket.

Mosolyogj (Smile): A mosolygás segít abban, hogy szünetet tarts két falat között. Ezalatt végiggondolhatod, hogy kellemesen jóllakottnak érzed magad, vagy már kényelmetlenül tele vagy.Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom