A sikeres csapatok titka

Az első fontos jellemző, hogy az eredményes csapatok viszonylag kis létszámúak, és olyan tagokból állnak, akik egymást kiegészítő képességekkel rendelkeznek. Azonban ez önmagában nem elég, a csapatot alkotó egyéneknek elkötelezetté kell válniuk egy közösen kitűzött cél mellett, melynek eléréséhez saját teljesítményükért felelősséget vállalva, viselkedésük egymás előtti elszámoltathatóságát szem előtt tartva kell együtt dolgozniuk.

Másodikként szerepel Gordon listáján az, hogy egy összetartó és hatékonyan funkcionáló csapatban meghatározzák, hogy mely sportbeli erősség mely pozícióban érvényesül leginkább, és a szerepeket aszerint osztják szét a játékosok között, hogy melyikük bír azzal a tulajdonsággal, mellyel a legjobb lehet az adott helyen. Még egyszer érdemes hangsúlyozni, hogy a csapattagok nem ugyanolyan vagy egymáshoz hasonló, hanem egymást kiegészítő jellemzőkkel rendelkeznek, vagyis az egyes játékosok úgy bontakoztathatják ki tehetségüket a számukra legmegfelelőbb helyzetekben, hogy közben az esetleges gyengeségeiket kompenzálják a körülöttük lévő társak. A legjobb csapatok képesek úgy csatasorba állítani az erősségeiket, hogy a gyengeségek jelentéktelenné válnak.

Harmadikként azt emeli ki Gordon, hogy a jól működő csapatok ugyan kiválasztás útján jönnek létre, azonban kapcsolatokon keresztül épülnek. Vagyis fontos, hogy az emberek miként kerülnek egymással interakcióba, és hogyan kommunikálnak egymással. A csoportba újonnan bekerült tagok először elfoglalják a hivatalos struktúra által számura kijelölt pozíciót, majd megküzdenek azért, hogy a társas hierarchiában is kivívják az őket megillető helyet, végül pedig mind az írott, mind pedig az íratlan szabályokat betartva, mégis saját hangjukat megtalálva válnak valódi csapattaggá, akik hatékonyan dolgoznak együtt a többiekkel és részt vállalnak az eredményekből. Az új emberek megjelenése lehetőséget teremt a csapatkultúra és a tagok közötti dinamika felülvizsgálatára annak érdekében, hogy hosszú távon azok a csapat érdekét és célját szolgálják, ne pedig gátolják annak elérését.

Mindezek mellett Gordon nagyon röviden arra is kitér, hogy melyik az a három általános érvényű pszichés szükséglet, amelynek kielégítésére a jól működő csapatokban figyelmet fordítanak. Először is lényeges, hogy minden egyes csapattagnak lehetősége legyen megszólalni és meg is hallgassák, amit mond; másodszor, mindenkivel érzékeltessék, hogy hozzájárulása elengedhetetlen a csapat sikeréhez; emellett pedig mindenkit kezeljenek úgy, mint aki egyedi és kivételes.Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom